Между 10 и 15% е увеличението на цените на лекарствата, най-голямо

...
Между 10 и 15% е увеличението на цените на лекарствата, най-голямо
Коментари Харесай

Цените на лекарствата растат главоломно

Между 10 и 15% е нарастването на цените на медикаменти та, най-голямо е при медикаментите без лекарско наставление, откри инспекция на предаването " Твоят ден " по Нова нюз.

" Важно е да се подчертае, че нарастването не идва от аптеките, а от нашите снабдители, производителите, вносителите и то отразява увеличените разноски на тези участници от пазара ", сподели ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

Според него повода е в инфлацията, увеличените цени на материалите и суровините за произвеждане на лекарствени артикули. С по-високи цени са над 1000 медикаменти , посочи той.

" За медикаменти та без лекарско наставление има специфична регулация на цените и те не може да бъда нараснали повече от размера на инфлацията. Тези, които имат нарастване над % инфлация, имат кумулативно насъбрана такава, т. е. не са вдигали цените си повече от 1 година ", уточни Костов.

Дали аптеките също ще вдигнат цените на медикаментите поради по-високата цена на тока зависи от самостоятелната преценка на всеки притежател на аптека, изясни той.

Николай Костов увери, че при медикаменти та по лекарство наставление съвсем няма придвижване на цените, даже има няколко медикаменти с намалени цени.

" Лекарствата са специфичен артикул, мощно контролирани, цените на тези, които са по лекарско наставление, се дефинират от Съвета по реимбурсиране, а не от производителя и вносителя ", акцентира Костов.

По думите му и в момента има сериозен недостиг на лекарства, към 350 медикаменти са в листата със възбрана за експорт. Те обгръщат съвсем всички лечебни групи от ревматоиден артрит до онкологичните болести, сподели ръководителят на на Асоциацията на личните на аптеки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР